Hamarosan érkezhetnek az ANTI-NAPELEMEK, melyek az éjszaka sötétjében képesek energiát termelni.


A napelemek egyik problémája az, hogy éjjel nem termelnek villamos energiát, ezért a nap folyamán előállított villamos áramot tárolnunk kell, hogy este felhasználhassuk. Ez jól működik, de mi van, ha olyan napelemeket fejleszthetnénk ki, amelyek éjszaka termelik az áramot? Lehetséges, és a működése nagyon újszerű.


A kaliforniai egyetem kutatói egy tudományos cikket közöltek, amely csak az ACS Photonics folyóiratban jelent meg, hogy olyan napelemet akarnak létrehozni, amely éjszaka villamos energiát termel. Ehhez olyan olyan technológiát kell létre hoznia, amely pontosan ellenkező módon működik a hagyományos napelemekhez képest. Ezek az "ANTI-NAPELEMEK".


A ma ismert napelemek elnyelik a Nap fényét és energiává alakítják. Ezzel szemben az anti-napelemek a Földről az Űrbe érkező láthatatlan infravörös sugarakat alkalmazzák. Ez lehetővé teszi villamos energia előállítását az infravörös sugárzás hasznosításával. A kutatások szerint egy ilyen eszköz éjszaka körülbelül egynegyedét képes előállítani az áramnak, amelyet egy normál napelem nappal generál.


Jeremy Munday, az UC Davis Elektronikai és Számítástechnikai Tanszékének professzora, aki a kutatás vezetője, elmondja, hogy függetlenül attól, hogy ez egy napelem vagy ez az anti-napelem, működésüket tekintve azonosak, csupán a fény különböző spektrumait alkalmazzák.


"A hőenergia, amely a Napból a Föld felé érkezik, a normál napelemmel és napkollektorral hasznosítható az energia, amikor azt a Nap átadja a Földnek, tehát alapvetően szükség van két különböző hőmérsékleti testre és valamilyen módon az energia átalakítására" - mondta Munday mondja. "Amit ez az éjszakai eszköz tesz, egy hasonló elv, de most a viszonylag forró test a Föld, az űr pedig a hideg test. Mivel ez a hő áramlik a Földről a a világűrben, ezt akarja hasznosítani és energiává alakítani. "


Ez a fajta eszköz hőenergiás cellaként végzi az áramtermelést, szemben a hagyományos napelem által használt fotovoltaikus cellával. Utóbbi napelem cellát általában szilikonból készítik, amely nagyrészt a látható spektrumban lévő fényt képes befogni, az anti-napelemnek olyan anyagból kell készülnie, amely rendkívül hosszú hullámhosszú fényt képes alkalmazni. Munday jelenleg olyan higanyötvözeteket vizsgál, amelyek erre alkalmasak lennének.


Munday és csapata jelenleg a prototípusok fejlesztésén dolgozik, hogy bizonyítsák a koncepció működik!


Addig is míg várunk az új technológiák kifejlesztésére, a meglévő nagy hatásfokú német cellaoptimalizált napelemeket akár 1 héten belül felszereljük otthonába. Jelentkezni az alábbi linken tud: https://solarhero.typeform.com/to/hZJMFf


Üdvözlettel, Solar Hero Zrt.


Forrás: University of California


5040 megtekintés0 hozzászólás

Lépj velünk kapcsolatba!

HU-1108. Budapest, Újhegyi út 14.

+ 36 30 720 81 71   

office@solarhero.hu

  • White Facebook Icon

Ügyfélszolgálat:

Kapcsolat >  /  Finanszírozás >

Kivitelezés >  /  Garanciák >

Elfogadott 

© 2020 by SolarHeroz Zrt.