A KLÍMAVÁLTOZÁS GAZDASÁGI HATÁSAI, AVAGY TÖBBSZÖRÖS ÁRAT FIZETÜNK HA MOST NEM CSELEKSZÜNK!Munkám a megújuló energia terjesztése mellett azt is vizsgálja, hogy a természeti és az emberi rendszerek hogyan változnak egymással, és mit jelentenek számunkra ezek a változások.

Néhány évente megosztom a kulcsfontosságú tendenciákat, amelyeket látok megjelenni - olyan nagyokat, amelyek életünk megváltoztatásához szükségesek, és elég gyorsak ahhoz, hogy most fontosak legyenek.


Szóval mi a következő forgatókönyv?


Azt gondolom, hogy a legnagyobb változás körülöttünk az, hogy milyen gyorsan fejlődik a mi felfogásunk az éghajlati változásokkal kapcsolatban.

Az éghajlat-előrejelzés, a stratégia alkotás és a politika mind forradalmi változások előtt állnak. Az egyik legnagyobb feltevésünk, hogy az éghajlati veszélyhelyzet nem egy lehetséges kérdés, hanem az emberiség egy új korszaka!

Az éghajlat már a társadalom minden szempontját újra definiálja - és ez csak a kezdet. Az, hogy ez meglep minket, azt mutatja, mennyire kevesen tudjuk megérteni, hogy pontosan mi történik.

A fenyegető felismerés, hogy szinte egyikünk sem - még azok sem, akik ezeket a kérdéseket minden nap felteszik - nem vették elég komolyan az éghajlati veszélyhelyzetet.

Ó, rengeteg szörnyű előrejelzés és szigorú figyelmeztetés van, és figyelembe kell vennünk a jeleket. De az igazi probléma az, hogy az emberi rendszerek változásai nagyobbak és gyorsabbak, mint a közvetlen éghajlati hatások. A legnagyobb változások egyike az intézmények, a befektetők és a kormányok reakciói arra a kijelentésre, hogy a masszív éghajlati fellépés elkerülhetetlen.


A kérdés már nem az, hogy cselekszünk-e, hanem hogy milyen tempóban?

Az éghajlat vezérelt gazdasági, intézményi és politikai válság nagysága miatt elkerülhetetlen a cselekvés. A gazdasági érdekek miatti késés, amely az elmúlt négy évtizedben megállította a fellépést, egyidejűleg azt jelentette, hogy nemcsak piaci (és politikai) kudarcok, hanem pénzügyi buborékok vesznek körül minket.

Minden, ami megoldhatatlanul fenntarthatatlan, egy buborék. Meg fog bukni. A változás nem azért történik, mert jobb emberekké válunk, hanem azért, mert a hatalom változik. Legtöbbünk (és a legerősebb érdekcsoportok / intézmények) sokkal többet nyerhetnek a cselekvésből, mint a késés - és sokan mindent elveszítenek, ha a vészhelyzet kialakul.

A már eddig felmerült károk költségesebbek és veszélyesebbek. A késéssel a kockázatok nem lineárisan, hanem hatványozottan növekednek. Ezáltal romlik annak a lehetősége, hogy megjósoljuk a világ működését és súlyos következményekkel jár a döntéshozatalra. A következő években ezeket a költségeket, kockázatokat és bizonytalanságokat az alábbi módon definiálhatjuk:

Szénbuborékok: A szénbuborékok a fosszilis tüzelőanyagokat előállító vállalatok, a magas szén-dioxid-kibocsátású iparágak és más fenntarthatatlan gyakorlatok a piaci túlértékeléséből szerzik hasznukat. Túlértékelik őket, mivel óriás befektetők finanszírozzák a nagyvállalatokat.

Szinte minden pénzügyi döntés - beruházás, hitel, biztosítás, támogatások - a jövőre vonatkozó fogadások. Lehet, hogy a jövőre nézve fogadásokat fogadnak el, de most zajlanak. Az előre látható jövőbeli veszteségek a közeljövőben problémákká alakulnak.

Gondolj egy összeomló hídra. Az éghajlatváltozás egyik kulcsfontosságú tényezője, amely még mindig nem robbant ki, az, hogy minél melegebb lesz, annál több hely és rendszer lesz fenntarthatatlan a bolygón.

Sok déli ország, mint India és Pakisztán 50 éven belül túlmelegszik és az emberek el fognak menekülni a jelenleg ismert élővilág tömeges pusztulásakor.

Most még ezek a rendszerek tartják a frontot Európa és Amerika háta mögött és visszafogják a tömeges klímabevándorlók megjelenését.

Így meglehetősen értékes a nemzetek számára, hogy megóvja ezeket a népeket és megoldást keressen a problémák helyi szintű kezelésére.

De amint a kockázatok nagysága nyilvánvalóvá válik, egyre több ilyen hírt és tényt fogunk tapasztalni. Az éghajlatváltozást megfékezni képes eszközökre sok politikus azt vallja, hogy a fenntarthatatlanok és bizonyára túl drágák. Valóban drágább megújuló energiára váltani még időben vagy akkor oltani a tüzet amikor már késő?

Például, amire időben kell készülni, hogy emberek milliói rendelkeznek szakértelemmel az olaj és szénipar területén, amely teljes egészében megszűnő rendszerekre épül.

Amint a zavarok bekövetkeznek, ez a szakértelem gyorsan elveszíti értékét - és senki sem akarja, hogy karrierje során „gyors zuhanás" következzen be.

A legnagyobb tengeri változás az éghajlat-változási stratégiában azonban az, hogy néhány ember kezdi felfogni, hogy az éghajlati veszélyhelyzet megoldásában rejlő lehetőségek nem csak sokkal nagyobbak, mint ahogyan a nyilvános vitánk készen áll elismerni, hanem természetükben és sebességükben is különböznek egymástól.


Írta: Solar Hero Zrt.214 megtekintés0 hozzászólás

Lépj velünk kapcsolatba!

HU-1108. Budapest, Újhegyi út 14.

+ 36 30 720 81 71   

office@solarhero.hu

  • White Facebook Icon

Ügyfélszolgálat:

Kapcsolat >  /  Finanszírozás >

Kivitelezés >  /  Garanciák >

Elfogadott 

© 2020 by SolarHeroz Zrt.